Sivakka samalle viivalle muiden ARA toimijoiden kanssa

Julkaistu: 17.10.2017

Oulun kaupunki on uusissa omistajapoliittisissa linjauksissa asettamassa Sivakalle tuottotavoitteen. Valtion tukemassa asuntotuotannossa tuoton määrittäminen on tarkoin laissa säänneltyä ja tuloutusta ei voida vuosittain korottaa. Voimassa olevan lain mukaan yleishyödylliseksi nimetty ARA-asuntojen tuottaja voi sisällyttää omakustannusvuokraan 4 %:n koron omistajan yhtiöön sijoittamalle omarahoitusosuudelle. Lähes kaikki ARA-asuntojen omistajat ovat sisällyttäneet tämän korkotekijän mukaan omakustannusvuokraansa jo vuosien ajan.

Vuoden 2018 budjetissa tämä oman pääoman korko sisältyy budjetoituihin pääomakuluihin ja pääomakulujen arvioidaan kohoavan ensi vuonna 6 senttiä/m2/kk. Keskikokoisessa Sivakan asunnossa tämä tekee 3 €/kk/asunto ja vuoden aikana yhteensä 36 €. Hoitokulujen arvioidaan kohoavan 5 senttiä/m2/kk ja siten kokonaisvuokrankorotukseksi tulee keskimäärin 1,1 %. Budjetoitu vuokrankorotus on yksi viimevuosien pienimmistä ja Sivakan asema kohtuuhintaisten / edullisten vuokra-asuntojen tarjoajana säilyy ennallaan.

Nyt budjetoitu oman pääoman korkotekijä korottaa vuokria vain nyt tekijän käyttöönoton yhteydessä. Tämä ei johda vuokrankorotuksiin tulevina vuosina ja tämä ei myöskään heikennä Sivakan mahdollisuuksia korjata olemassa olevaa asuntokantaa eikä myöskään vaikuta uudisrakennushankkeitten toteuttamiseen.

Sivakalla on vireää asukastoimintaa yli 130:ssa kiinteistössä. Näiden asukastoimijoiden keskuudesta on koottu yhteistyötoimikunta, jota on informoitu asian valmistelun eri vaiheissa. Kaupungin ja Sivakan budjettien ja päätösten aikataulut etenevät valitettavasti epätahtiin siten, että emme ehdi tiedottaa budjetin valmistelun perusteita kaikille asukkaillemme ennen kuin kaupungin päätösten valmistelua käsitellään julkisuudessa.

Kaikille asukkaille yhteinen viesti on kuitenkin se, että kaupungin edellyttämällä tuloutuksella ei ole merkittävää vaikutusta tulevaan vuokratasoon. Ammattimaisesti hoidettu vuokrataloyhtiö kestää tällaiset pienet toimintaympäristön muutokset toimintakykynsä heikentymättä.

 

Jaa:

Avainsanat: , , , ,

Raimo Hätälä

Kirjoittaja on Sivakan toimitusjohtaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *