Yksinäisyyttä vastaan arjessa

Julkaistu: 17.04.2018

Yksinäisyys ja sen aiheuttamat moninaiset ongelmat ovat puhuttaneet viimeaikoina. Pahimmillaan varhain koettu yksinäisyys tai huolen puute voi aiheuttaa muiden ongelmien lisäksi pysyvää syrjäytymistä. Nyt monet tahot julkisuudessa ovat havahtuneet kampanjoimaan yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Ongelma on haluttu nostaa suureen tietoisuuteen ja se on erinomainen asia.

Sivakalla yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn on kiinnitetty huomiota jo pitkään. Konsernilla on monipuolinen kiinteistökanta ja asuntoja lähes kaikissa lähiöissä ja erilaisen statuksen kaupunginosissa ja alueilla. Tehtävillä toimilla on vaikuttavuutta laajasti. Monet asukkaamme tekevät merkittävää vapaaehtoistyötä yhteisöllisyyden ja välittämisen puolesta. Sivakan kiinteistöissä toimii 140 asukastoimikuntaa ja luottamushenkilöä. Asukastoimijat eri kohteissa toimivat ruohonjuuritasolla yhteisöllisyyttä edistäen, rohkaisevat asukkaita tulemaan tutuiksi ja sitä kautta välittämään toisistaan. Tuttua on vaikeampi jättää yksin pulaan, kuin täysin vierasta henkilöä. Rakentavasti tehty ongelman esiin nostaminen voi olla välittämistä.

asukastoiminta

Pitkäjänteistä syrjäytymistä ehkäisevää ja yhteisöllisyyttä vahvistavaa työtä on tehty monipuolisesti. Sivakka on mukana kouluttamassa peruskoulun yläastelaisia ja toisen asteen opiskelijoita vuokra-asumisen perusasioihin. Olemme osarahoittajana Oulun Asumisneuvonta hankkeessa, jossa tarjotaan ennaltaehkäiseviä palveluja erilaisiin asumisenaikaisiin ongelmiin kaikille oululaisille. Lisäksi toimimme mahdollistajana asukkaille ja lapsiperheille. Sadat lapset ovat päässeet järjestämiemme tapahtumien ja koulutuspäivien kautta muun muassa retkille, hiihtoihin, jalkapallokouluihin, pesispäivään ja teatteriin huoltajiensa taloudellisesta tilanteesta tai jaksamisesta riippumatta. Taustaltaan haastavia asiakkaita pyritään hajasijoittamaan siten, että ongelmien ilmentyessä ympäristön terve sosiaalinen kontrolli reagoisi asiaan ja tilannetta päästäisiin hoitamaan kuntoon.

Haluamme tässäkin asiassa on aidosti asiakaslähtöinen ja mukana kantamassa yhteiskunnallista vastuuta kasvatuksellisissa ja sosiaalisissa asioissa. Pitkäjänteisen työn avulla esimerkiksi yhtenä pahoinvoinnin mittarina pidetty häätömäärä Sivakalla on laskenut useita vuosia, vaikka häätömäärät muuten ovat Oulunseudun ulosottoviraston alueella olleet kasvussa. On hienoa, että työ kantaa hedelmää. Silti vapaaehtoisia mahtuu aina lisää asukastoimintaan ja hyviä ideoita tähän työhön otetaan vastaan myös yhteistyökumppaneilta, vanhoilta ja uusilta.

Jaa:

Avainsanat: , , , , ,

Maritta Schavikin

Kirjoittaja on Sivakan asuntopalvelupäällikkö.

1 kommentti aiheesta Yksinäisyyttä vastaan arjessa

  1. Sari Långström kirjoitti 17.4.2018 klo 12.18

    Tosi hieno kirjoitus ja hienoa tukemista ennaltaehkäisevästi myös. Tsemppiä jatkossakin kaikille osallistuville. Arvostan suuresti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *